Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Bu Site Satılıktır Takas Yapılır İLETİŞİM: devrim4_muzo@hotmail.com
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 zübeyde hanımın hayatı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
wuzock42
Site Kurucusu
Site Kurucusu



Erkek
Mesaj Sayısı : 136
Yaş : 34
Nerden : Konya
BURÇ : ece
Lakap : cumhurbaşkanı
Ruh Haliniz : zübeyde hanımın hayatı Artiz10
Kayıt tarihi : 22/11/08

Kişi sayfası
Başarıları:
zübeyde hanımın hayatı Left_bar_bleue1000/1000zübeyde hanımın hayatı Empty_bar_bleue  (1000/1000)
Güçlülük:
zübeyde hanımın hayatı Left_bar_bleue1000/1000zübeyde hanımın hayatı Empty_bar_bleue  (1000/1000)
Seviye:
zübeyde hanımın hayatı Left_bar_bleue1000/1000zübeyde hanımın hayatı Empty_bar_bleue  (1000/1000)

zübeyde hanımın hayatı Empty
MesajKonu: zübeyde hanımın hayatı   zübeyde hanımın hayatı Icon_minitimePaz Kas. 30, 2008 1:36 pm

zübeyde hanımın hayatı 6ABB9A9B8F30134E88F16F5Bb

15 Ocak 2003 günü yitirdiğimiz Zübeyde Hanım'ın ailesi Anadolu'dan Rumeli'ye göç eden Türkmenler'dendi. Babası Sofuzade Sadullah Ağa, annesi ise Ayşe Hanım'dı. Selanik yakınlarındaki Langaza'da toprak işleri ile uğraşan bir ailenin kızı olarak 1857 yılında dünyaya gelmiş ve gençliği çiftlikte geçmişti. Annesi Molla Hanım, kendisi ise Zübeyde Molla olarak anılırdı. Ali Rıza Efendi ile evlendikten sonra ilk yıllarını Olimpos Dağı eteklerindeki Papazköprüsü denilen mevkide geçiren Zübeyde Hanım ve ailesi Selanik'teki pembe boyalı eve taşınacaklardı.

Ali Rıza Efendi'nin Zineti Bostan denilen bir arsanın üzerine yaptırdığı bu evde Atatürk'ü dünyaya getirmişti. O günleri şöyle anlatıyordu: "Bahçe duvarları yüksek ve alt pencereleri de demir parmaklıklıydı. Mustafam bu evin ikinci katında sol tarafa düşen ocaklı odada doğmuştu. O zamanlar Ali Rıza Efendi'nin memuriyeti Çayağzı denilen yerdeydi. Bazı geceler eve gelemiyordu. Bu sebeple bana Uftade isimli bir yardımcı tutmuştu. Bu evde ana-oğul ıssız bir hayat geçirdik."

YENİDEN ÇİFTLİK HAYATI
Eşi Ali Rıza Efendi'nin vefatı ile 27 yaşında dul kalan ve çocukları ile yeniden çiftliğe dönen Zübeyde Hanım, bu tarihten sonra oğlunun iyi bir tahsil görmesi için çabaladığı dönemler başlayacaktı. Sadece tahsil hayatında değil, arkadaşları ile birlikte kurduğu "Vatan ve Hürriyet" isimli derneğin çalışmaları sırasında da oğlunun yanındaydı. Kimi zaman onları uyarıyordu ve diyordu ki: "Evladım siz acemisiniz. Madem ki böyle şeylerle uğraşıyorsunuz. Beni yaptığınız işlerden haberdar ediniz. Çok dikkat etmelisiniz. Gizli şeylerinizi bana veriniz. Yegane erkek evladım sensin."

Balkan Savaşı sırasında Selanik'in sınırlarımız dışında kalması üzerine Zübeyde Hanım İstanbul'a gelmişti. Ancak işgal kuvvetleri tarafından yapılan baskınlardan çok etkilenmiş ve hastalığı bu dönemlerde nüksetmişti. Atatürk'ün Milli Mücadele için Samsun'a çıkması ile aralarındaki özlem uzun süre devam edecek ve annesi ile bu özlem 14 Haziran 1922 günü Adapazarı'nda son bulacaktı. Buluşma sahnesi herkesi duygulandırmıştı ve bu kavuşmaya tanık olanlardan Ahmet Emin Yalman şunları söyleyecekti: "Bu yüksek ruhlu kadın, küçük yaşta babasız kalan evladını yetiştirmek için büyük azimle çalışmış ve her türlü zorluğa göğüs germişti. Yıllardan beri görmediği oğluyla üzerinde sade bir basma entari olduğu halde buluşmaya giderken yanındakiler kalbinden rahatsız olduğunu bildiklerinden onu hazırlamak kaygısına düşmüşlerdi. Bu endişeyi sezmesi, bize sakin olduğunu söylemesi onun ne asil ruhlu olduğunu gösteriyordu."

HASTALIĞI ARTIYOR
Ankara'nın sert ikliminin kendisine iyi gelmediğini ifade eden doktorları kendisine İzmir'i tavsiye etmişlerdi. Salih Bozok refakatinde annesini İzmir'e uğurlayan Atatürk, istasyonda demişti ki: "Salih, annemin hastalığı çok vahimleşti. Korkarım ki yolda kendisine bir hal olmasın. Son isteğini yerine getirmek için engel olmak istemedim. Bu korktuğum şey vaki olursa yapacağın şey şudur. Ankara'ya yakınsanız Ankara'ya dönesiniz. İzmir'e yakınsanız oraya gidersiniz. Annemin cenazesi benim her zaman ziyaret edebileceğim bir yere defnedilmelidir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://www1.forumburkina.com
 
zübeyde hanımın hayatı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» atatürkün hayatı
» ali rıza beyin hayatı
» Atatürk'ün Okul Hayatı
» Mustafa Kemal Atatürk’ün Askerlik Hayatı

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: ATATÜRK :: zübeyde hanım-
Buraya geçin: